Kan det vara en fördel att vara ensamstående?

Att vara ensamstående har länge setts som ett undantag, något man råkar bli mot sin vilja och en situation man måste ta sig ur fort. Men tiderna förändras, och i och med att separationer och skilsmässor ökat så har därmed också antalet ensamstående  i statistiken stigit, både med och utan barn. Sakta men säkert har således samhällets attityd till att vara ensamstående förändrats, och numera är det väl ingen som höjer på ögonbrynen när man säger att man är ensamstående och trivs med det.

För det är så klart lättare att trivas med något när man inte behöver känna sig stämplad av sin omgivning. I alla tider har det funnits människor som trivts bäst med att klara sig på egen hand. Därmed inte sagt att man inte vill ha relationer eller ens barn, men det ena behöver ju inte utesluta det andra. Många föräldrar som blir ensamstående upplever att själva omställningen är jobbig, men att man till slut anpassar sig, accepterar och till sist uppskattar sin nya livssituation. Att vara ensamstående kan faktiskt innebära flera fördelar.

Bättre kontakt med barnen

I en kärnfamilj är det lätt att vardagen blir slentrian. Man går upp och går till jobbet och skolan, ses vid middagen och sedan tillbringar alla kvällen var och en för sig. Kanske blir semestern den enda chansen så man verkligen ser varandra, utanför vardagslunken.

Har man barnen varannan vecka intensifieras umgänget, enligt många ensamstående som har barn. Tiden med barnen känns värdefullare och det märks även på barnen. Man blir måna om att umgås och hitta på saker tillsammans och man får även tillfälle att sakna varandra de veckor man inte ses. På det stora hela kan det faktiskt bli berikande för relationen mellan barn och förälder.

Lättare att göra karriär

Är man ensamstående rår man om sig själv och lär sig stå på egna ben. Man har tid att lägga fokus på arbete och därmed lättare att göra karriär. I dagens moderna samhälle där man både förväntas ha ett välbetalt jobb, bra kontakt med barnen och ett rikt kärleksliv upptäcker många att det är tre saker som inte låter sig kombineras så lätt. I stället för att offra arbetet för att rädda relationen, något som tidigare var vanligt bland kvinnor, väljer allt fler nu i stället att bli ensamstående och satsa på sin karriär. Har man barn hos sig varannan vecka kan man då ta det lite lugnare med jobbet och sedan köra för fullt de veckor man är ensam. Man utvecklas i sitt yrke och presterar bra utan att stressas ihjäl.

Ett rikare kultur- och nöjesliv

Är man solokvist varannan vecka och helg har man, särskilt i en storstad, gott om tid att leva ”singelliv”. Man kan gå på krogen, på bio, på restaurang och så vidare precis när man själv vill det, med vänner eller på egen hand. Samtidigt har man ett regelbundet familjeliv varannan vecka. För de som klarar att bolla dessa roller, vilket så klart inte alltid är så lätt beroende på jobbtider, inkomst och så vidare, kan det bli fantastiskt att vara ensamstående och man får så att säga det bästa av två världar.

Alla vinner

Helt klart är att det inte längre ses som konstigt eller udda att vara ensamstående. Tvärtomupptäcker allt fler fördelarna med att kunna rå om sig själv och lära sig stå på egna ben, samtidigt som man har regelbunden kontakt med sina barn. När det fungerar bra kan en olycklig separation förvandlas till något som alla tjänar på, såväl barn som deras föräldrar.

8 Feb 2019